Salarisadministratie zelf doen: een simpel stappenplan voor succes

Zelf je salarisadministratie beheren kan een verstandige keuze zijn. Vraag jij je af hoe je dit het beste kunt aanpakken? Dit blogartikel biedt belangrijke informatie en begeleidt je stapsgewijs door het proces. Je ontdekt de voordelen en krijgt inzicht in de aanpak, waardoor je meer controle hebt over je financiën. Volg het stappenplan en maak van salarisadministratie een vlotte, zelf beherende taak. 

Belangrijke aspecten van salarisadministratie 

Als je ervoor kiest om zelf je salarisadministratie te beheren, zijn er een paar belangrijke zaken om te weten. Ten eerste moet je weten hoe je salarissen en lonen berekent, inclusief belastingen. Ook moet je de juiste papieren bewaren, zoals loonstroken en belastingformulieren. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen en pensioenregelingen. Het is van belang om hier de juiste bedragen voor af te dragen.  

De regels en wetten rondom salarisadministratie veranderen vaak. Daarom is het extra belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwe ontwikkelingen. Zo bouw je een betrouwbare basis voor het zelf beheren van je salarisadministratie.  

Zelf je salarisadministratie beheren in 8 stappen 

Wil je zelf de touwtjes in handen hebben wat betreft je salarisadministratie? Met het volgen van het juiste stappenplan is het makkelijker om een begin te maken:  

  1. Verzamel belangrijke gegevens. Begin met het verzamelen van alle benodigde informatie, zoals namen van medewerkers, hun functies, salarisbedragen en het aantal gewerkte uren. Deze gegevens registreer je gemakkelijk in Loket.nl zodat je niets vergeet. 

  2. Bepaal belastingen en sociale lasten. Aan de hand van de gegevens uit stap 1 moeten de belastingen en sociale lasten die je betaalt op basis van salarissen worden berekend. Loket.nl berekent dit automatisch voor je, zodat je hier geen omkijken naar hebt. 

  3. Verzamel de mutatiegegevens. Heeft jouw medewerker deze maand een zakenreis gemaakt of krijgt je medewerker een thuiswerkvergoeding? Verzamel deze gegevens om ze correct te verwerken in de loonrun. Wanneer deze gegevens door jou als werkgever of de werknemer al zijn ingevoerd hoef je deze daarna niet meer handmatig in te voeren.   

  4. Start de loonrun. Als alle gegevens correct zijn ingevoerd kun je in Loket.nl met één klik op de knop de loonrun starten. Bij goedkeuring van de loonrun worden de loonstroken gegenereerd die een gedetailleerd overzicht geven van individuele salarissen en belastingen van elke medewerker. 

  5. Houd documentatie bij. Het is belangrijk om al je documentatie bij te houden. Loket.nl bewaart al jouw documenten volgens de geldende regel- en wetgeving, waaronder de loonruns en al je andere administratieve gegevens.  

  6. Doe loonaangifte. Zorg ervoor dat je op tijd de loonaangifte doet en de verschuldigde bedragen overmaakt naar de juiste instanties. Voorkom boetes door dit nauwkeurig te beheren. Kies ervoor om dit handmatig bij te houden of maak gebruik van de automatische optie binnen Loket.nl. Beide opties zijn mogelijk, zodat jij er geen omkijken naar hebt.  

  7. Houd wijzigingen bij. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van alle cao- en wetswijzigingen. Loket.nl ondersteunt hierin bij bepaalde cao’s en geeft automatisch wijzigingen door. Behoor je niet tot een cao? Geen zorgen! Wijzigingen kunnen eenvoudig worden doorgevoerd. 

  8. Raadpleeg deskundige. Heb je vragen over bepaalde onderwerpen of loop je ergens tegenaan? Onze experts staan bij vragen altijd voor jou klaar. Onze helpdesk biedt gerichte ondersteuning om ervoor te zorgen dat je het maximale uit Loket.nl haalt. 

Beheer je salarisadministratie zelf

 Zelf je salarisadministratie beheren heeft zo zijn voordelen. Het geeft je dieper inzicht in je financiën en bespaart kosten die je anders aan een externe administrateur zou besteden. Bovendien stelt het je in staat om direct in te spelen op veranderingen en zorgt het voor een grotere mate van controle. Wil je wél tijd besparen en fouten zoveel mogelijk minimaliseren? Dan kan de salarissoftware van Loket.nl je daarbij helpen. 

Waar wacht je nog op? Met dit stappenplan ben je klaar om zelf aan de slag te gaan. Ga ervoor en neem de controle over je financiën in eigen hand!  

 

Eerst zien, dan geloven?

Plan een gratis demo: zonder zorgen jouw salaris- en HR-administratie nog efficiënter regelen. We helpen je graag!

CoPilot Character