Pas je salarisadministratie aan op de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Vanaf 1 januari 2020 betaal je voor mensen in vaste dienst 5% minder WW-premie dan voor tijdelijk personeel. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft je tot 30 juni 2020 de tijd om te voldoen aan de administratieve verplichtingen. Zelf wil je voorkomen dat je onnodig hoge kosten maakt en straks loonstroken weer opnieuw moet gaan versturen. Voor je vaste medewerkers mag je alleen de lage WW-Awf premie rekenen als je onderstaande 3 administratieve zaken op orde hebt.

1. Zorg dat het vaste arbeidscontract getekend is

Heb je destijds het tijdelijke contract van je medewerker verlengd door een brief te sturen? Zorg er dan vóór de eerste salarisverwerking voor dat je een ondertekende bijlage – een addendum – van het contract of een getekend arbeidscontract voor onbepaalde tijd in je bezit hebt. Zonder schriftelijk ondertekend contract of addendum mag je voor je medewerkers geen lage WW-premie rekenen.

2. Pas de Awf-premies aan in je salarisadministratie

Laat je salarisadministrateur weten of geef in je salarissoftware aan voor welke medewerkers de lage of de hoge Awf-premie berekend moet worden. In je loonadministratie moet je eveneens het getekende arbeidscontract of addendum bewaren.

3. Benoem het type contract op het loonstrookje

De salarisstrook moet vanaf 2020 ook duidelijkheid geven over het type contract, zodat de Belastingdienst gemakkelijk kan zien of de juiste premies zijn afgedragen. Zo moet er aangegeven worden of er sprake is van een schriftelijke arbeidsovereenkomst, een contract voor onbepaalde tijd en of er sprake is van een oproepcontract. Is het antwoord op die vraag respectievelijk ja, ja en nee, dan mag de lage premie berekend worden.

Eerst zien, dan geloven?

Plan een gratis demo: zonder zorgen jouw salaris- en HR-administratie nog efficiënter regelen. We helpen je graag!

CoPilot Character