Starten met HR analytics: waarom en hoe?

Van inzicht in het personeelsbestand tot verzuim. HR analytics maakt het makkelijk om personeelsdata bij te houden en te analyseren. De voordelen hiervan en hoe je met datagedreven HR start? Je leest het in deze blog. Wat is HR analytics? In elk bedrijf met personeel heb je HR- en salarisdata. HR analytics is niks anders dan het analyseren van deze data. Je koppelt gegevens aan elkaar en verkrijgt op die manier nieuwe inzichten. Daardoor zie je makkelijker waar kansen liggen in het bedrijf. En kan je optimaliseren waar nodig.

Waarom HR analytics?

Klinkt dit bekend: je hebt 15 verschillende verzuimrapporten met telkens andere berekeningen? Het is moeilijk hier conclusies aan te verbinden. Met HR analytics verzamel en analyseer je gegevens op één plek. Voor inzichten in het personeelsbestand bijvoorbeeld. Hoe is het opgebouwd? Hoe zijn leeftijden verdeeld? Welke competenties zijn er in het bedrijf? Met deze data neem je gefundeerde beslissingen. Het interpreteren van de statistieken en hiermee de juiste keuzes maken, is de toegevoegde waarde van HR in de toekomst.

Lees hier onze tips voor beter verzuimmanagement.

Voordelen van HR analytics

HR analytics helpt je bij van alles, afhankelijk van de doelen die je hebt. De voordelen op een rijtje:

  • Inzicht en overzicht. Personeel- en salariscijfers op één plek in overzichtelijke visuals. Dit geeft je direct inzicht in de stand van zaken in de organisatie. En je rapporten zijn niet verspreid over meerdere Excels.
  • De juiste personeelsbeslissingen nemen. Sturen op de data en niet meer op onderbuikgevoel. Met HR-analytics laat je aan de directietafel daadwerkelijke cijfers zien en bepaalt vanuit daar de vervolgstappen.
  • Nieuw talent aantrekken. Hoe sta je bekend in de markt en wat maakt je organisatie zo uniek? HR-analytics helpt je bij employer branding.
  • Medewerker behouden. Wat is het verzuim van de medewerkers? Hoe lang vervullen ze al dezelfde functies? Zijn de arbeidsvoorwaarden nog marktconform? Is er een opleidingsbehoefte en welke competenties en skills hebben de medewerkers? Allemaal onderdelen van HR-analytics die je helpen om medewerkers te binden en te boeien.

Starten met HR analytics

Er is dus veel mogelijk met datagedreven HR. Maar hoe start je met HR analytics? En hoe vind je je weg in die berg data? Maak eerste je doelen helder: wat wil je te weten komen? Daarna verzamel je de benodigde gegevens en kan je beginnen met het leggen van verbanden. Daardoor begrijp je data makkelijker en kom je sneller tot inzichten.

Meer weten over hoe je start met HR analytics? Bekijk ons 5-stappenplan

HR analytics: de motor voor je HR-strategie, download de whitepaper

Eerst zien, dan geloven?

Plan een gratis demo: zonder zorgen jouw salaris- en HR-administratie nog efficiënter regelen. We helpen je graag!

CoPilot Character