Succesvol personeel werven? Tien tips voor sterke en effectieve vacatureteksten

Het werven van goed personeel begint bij een goede vacaturetekst. Wat is de functie, welke skills zijn nodig en wat heb je als bedrijf aan een nieuwe collega te bieden? Valt je vacature op door de inhoud, dan is de kans veel groter dat je een goede match aantrekt. Maar wat maakt een vacaturetekst nu echt sterk? Sander Bergink, Corporate Recruiter bij Van Spaendonck, geeft je dé tips om hier het beste uit te halen voor maximaal resultaat!

 

Leg een sterke basis

Zorg er in ieder geval voor dat je een aantal basiselementen afvinkt bij het schrijven van je vacaturetekst. Dit legt die stevige fundering waardoor jij succesvol nieuwe collega’s werft.

 1. Val op met de titel en een pakkende inleiding, het is het eerste dat de lezer ziet en waarop actie wordt ondernomen. Denk na over een duidelijke en tegelijk originele functienaam om extra op te vallen.
 2. Omschrijf duidelijk de functie, taken en benodigde kwalificaties. Laat de kandidaat weten wat wordt verwacht.
 3. Deel relevante informatie over de werkplek, wat maakt het bedrijf uniek en wat is de bedrijfscultuur?
 4. Schrijf kort maar krachtig, gebruik opsommingen en alinea’s met tussenkopjes en vermijd vage vaktermen. Ben heel duidelijk en transparant.  
 5. Vergeet de call to action niet! Deel contactmomenten en de juiste gegevens, wat wil jij ontvangen van de sollicitant? De meeste vacatures worden mobiel bekeken. Zorg dus voor een toegankelijke manier van solliciteren, zoals WhatsApp, een online portaal of e-mail. 

Onderscheidend goede vacatureteksten schrijven

De basis is hiermee op orde, maar hoe val je nu echt op met jouw vacature op deze krappe arbeidsmarkt? Waarom kiest iemand voor jou en niet voor de concurrent? Met deze extra tips haal jij echt het allerbeste uit jouw vacaturetekst! 
 1. Opvallen, opvallen, opvallen. Vermeld een originele functienaam, pakkende tekst of geef voorbeelden van een werkdag. Op de huidige arbeidsmarkt wordt minder actief gezocht naar werk, maar is het juist de kunst om mensen te verleiden tot een nieuwe uitdaging.   
 2. Voor veel bedrijven nog een no-go, maar vermeld altijd een salarisrange, het levert direct kwalitatieve reacties op. Ben in het begin al duidelijk, dat neemt ruis weg en levert tijdwinst op.  
 3. Houd bij het schrijven niet het bedrijf, maar de kandidaat in gedachten. Wat levert het op om te solliciteren en waardoor is het interessant om te solliciteren? Deel de incentives, ben daarbij creatief en kijk wat past bij het bedrijf: extra vakantiedagen, persoonlijke ontwikkeling of juist een financiële bonus?   
 4. Voeg persoonlijkheid en humor toe. Met een informele en vriendelijke schrijfstijl creëer je een fijne omgeving, waar een sollicitant zich al direct comfortabel bij voelt. Presenteer het bedrijf zoals het is om verwachtingen te kunnen waarmaken.  
 5. Toegankelijk solliciteren is een must in deze snelle wereld. Niet voor iedere functie is een uitgebreide motivatiebrief en compleet cv nodig. Is dat wel het geval, dan is het een voorwaarde om op te nemen in de tekst. Niet belangrijk? Laat het dan ook vooral weg of bedenk een andere creatieve manier van solliciteren. 

  We geven je graag nog 1 extra tip: voeg een korte bedrijfsvideo toe aan je vacature voor een goede sfeerimpressie van het bedrijf, de afdeling of de collega’s richting de sollicitant. 

 

Extra hulp bij werving en selectie

Met deze tips heb jij alle tools in handen om een perfecte vacaturetekst te schrijven. Zorg er daarbij voor dat je weet wat je nieuwe collega’s te bieden hebt. De modules Salarisonderzoek en Arbeidsvoorwaardenmonitor helpen je daarbij. Maar er is meer. De online module Werving & Selectie tilt jouw complete werving- en selectieproces naar een hoger niveau. Hiermee wordt het bereik om nieuwe collega’s te vinden vergroot en de beleving van het totale sollicitatieproces geoptimaliseerd, voor kandidaat en werkgever. En dat allemaal tegen efficiënte kosten per vacature met pay per use! 

Meer lezen over hoe CoPilot jouw bedrijf gericht kan ondersteunen in het werving- en selectieproces?  Klik hier voor meer informatie. 

 

Nieuwe call-to-action

Eerst zien, dan geloven?

Plan een gratis demo: zonder zorgen jouw salaris- en HR-administratie nog efficiënter regelen. We helpen je graag!

CoPilot Character