De juiste kandidaat selecteren? Kijk verder dan alleen het CV

De arbeidsmarkt kraakt in al haar voegen. Vooral in het mkb is de nood hoog, want hoe vind je de juiste kandidaat die perfect past in de organisatie? Kijk eens verder dan traditionele werving en selectie.

Nederland heeft te maken met een zeer krappe arbeidsmarkt. Er zijn veel meer vacatures dan werkzoekenden in vrijwel alle beroepsgroepen. Die krapte loopt steeds verder op. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek staan er 143 vacatures tegenover elke 100 werklozen. Dat waren er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 per 100.

Risico op mismatch neemt toe

Vooral in het mkb zitten ondernemers met de handen in het haar. Er zijn veel vacatures en de klassieke manier van werving en selectie levert te weinig resultaat – er wordt zelfs nauwelijks gereageerd door kandidaten.

Daarnaast zijn de kosten van werving en selectie stevig. Hierdoor nemen ondernemers soms te weinig tijd om een kandidaat goed te leren kennen. Vaak gedreven door de noodzaak om een vacature snel in te vullen. De kans op een mismatch is dan groot, met alle teleurstellingen van dien.

Selecteren op basis van competenties en persoonlijkheid vergroot je kandidatenpool

Natuurlijk wil je medewerkers aannemen die goed passen in de onderneming, want zij leveren veel meer waarde dan werknemers bij wie dat niet zo is. Vooral in de voorselectie gaan de meeste werkgevers uit van alleen een cv: klopt de ervaring, opleiding en motivatie bij de selectiecriteria? Ondernemers staan hierbij nauwelijks stil bij de mens achter de kandidaat. Wie is deze persoon, wat maakt deze kandidaat uniek? En heel belangrijk: past deze persoon wel bij de waarden en cultuur van je bedrijf? Dit lees je niet af aan een CV. Kijk daarom eerst naar de competenties en de persoonlijkheid van de kandidaat, daarna pas naar de specifieke vaardigheden.

Het interessante hieraan is dat, door het loslaten van harde criteria, de vijver waaruit je gaat vissen veel groter wordt. De volgende vraag die bij een grotere kandidatenpool opkomt is: hoe weet je nu of deze kandidaten het wel in zich hebben? En of ze daadwerkelijk goed passen binnen je organisatie? E-assessments zijn daarvoor een zeer effectieve oplossing.

Versnel je selectieproces met een e-assessment. Bekijk het webinar.

E-assessments helpen bij het selecteren op competenties

E-assessments vormen een laagdrempelige oplossing voor mkb-ondernemers om op een effectieve manier medewerkers te selecteren. Geen strakke selectiecriteria aan de hand van een cv, maar kandidaten selecteren op basis van competenties en persoonlijkheden.

Eén of meer serieuze kandidaten voor een openstaande functie vullen online een e-assessment in. De werkgever krijgt vervolgens een interactief rapport met de resultaten. Aan de hand daarvan kan de werkgever beslissen of de competenties en persoonlijkheden aansluiten, en kan vervolgens een  snel en goed besluit nemen over deze kandidaat.

E-assessments openen nieuwe deuren

Het vergroten van de kandidatenpool in combinatie met het gebruik van een e-assessment heeft nog een ander groot voordeel wanneer je verschillende vacatures open hebt staan: je opent deuren voor nieuwe mogelijke matches. Uiteindelijk kiest de werkgever natuurlijk voor de kandidaat die het meest geschikt is voor de functie, maar de afgewezen nummer 2 kan via het e-assessment heel eenvoudig worden gematcht met de andere openstaande vacatures. In de e-assessment is namelijk een benchmark opgenomen, waardoor een betere vergelijking mogelijk is met andere functies in een organisatie. Daarmee openen we voor zowel de werkgever als de kandidaten nieuwe deuren en helpen we samen om de krapte op de arbeidsmarkt sneller op te lossen.

Meer weten over de e-assessments van CoPilot of eerst meer informatie?  Bekijk het webinar of neem gerust contact op met een van onze adviseurs. Ze vertellen je er graag meer over.

 

Eerst zien, dan geloven?

Plan een gratis demo: zonder zorgen jouw salaris- en HR-administratie nog efficiënter regelen. We helpen je graag!

CoPilot Character