Waarom een Onboarding-app onmisbaar is geworden

Stel je voor dat een nieuwe medewerker binnenkomt in jouw bedrijf en vol enthousiasme aan de slag gaat. Maar al snel raakt hij of zij verdwaald in een zee van nieuwe gezichten en verwarrende processen. Dit is een situatie die veel bedrijven maar al te goed herkennen. Maar wat doe je hieraan? De oplossing kan een Onboarding-app zijn, en dit gaat verder dan een bloemetje op de eerste werkdag. In dit artikel kom je erachter waarom een Onboarding-app onmisbaar is in jouw organisatie.  

Wat is onboarden?

Onboarden is het gestructureerde proces waarin nieuwe medewerkers worden geïntroduceerd. Het doel hiervan is een nieuwe medewerker snel en effectief te laten integreren in het bedrijf. Dit proces gaat verder dan alleen het administratieve gedeelte. Het gaat ook om het kennis maken met de bedrijfscultuur, missie, visie en de verwachtingen die gesteld worden.  

Tijdens het onboarden krijgt de nieuwe medewerker inzicht in de specifieke taken en verantwoordelijkheden die bij de functie horen. Dit draagt bij aan een vlotte start en een gevoel van betrokkenheid bij het team en de organisatie als geheel. Een goed onboardingprogramma zorgt ervoor dat de nieuwe medewerker zich snel op zijn gemak voelt en vol vertrouwen aan de slag gaat.  

De overgang naar een digitale onboarding 

Vroeger verliep de onboarding vaak handmatig, met papieren documenten en fysieke trainingen. Dit proces is niet alleen tijdrovend voor jou als werkgever, maar het kan ook verwarrend zijn voor nieuwe medewerkers als papieren kwijtgeraakt worden en niet eenvoudig terug te vinden zijn.  

Met een Onboarding-app vereenvoudig je het proces. Je automatiseert dan bijvoorbeeld het invullen van formulieren en maakt het bekijken van de planning op hun eerste werkdag digitaal mogelijk. Dit heeft allerlei voordelen.  

Efficiëntie en gestroomlijnde processen 

Een Onboarding-app biedt veel voordelen dankzij het automatiseren en structureren van het inwerkproces. Nieuwe medewerkers worden eenvoudig door alle stappen geleid, van het invullen van formulieren tot het bekijken van belangrijke documenten. Hierdoor verloopt het onboardingproces efficiënt en gestroomlijnd, zonder de frustratie van papierwerk. Dit zorgt ervoor dat je als werkgever tijd bespaart en andere strategische zaken op je kunt nemen. 

Betrokken medewerkers 

Door zoveel mogelijk te automatiseren kunnen nieuwe medewerkers makkelijker door alle benodigde stappen navigeren. Dit vergroot de kans op betrokken medewerkers en minimaliseert de kans op vertragingen na het inwerkproces.  

Nieuwe call-to-action

Flexibiliteit en persoonlijke aanpak 

Dankzij de Onboarding-app van Loket.nl, onze partner in HR- en salarisadministratie, krijgt de nieuwe medewerker snel een vertrouwd gevoel bij de organisatie. Interactieve modules en video’s maken de kennismaking met de bedrijfscultuur boeiend en zorgen voor meer betrokkenheid.  

Zo kun je bijvoorbeeld een welkomstvideo in de app zetten die nieuwe medewerkers overal en altijd terug kunnen bekijken. Of je vermeld een onboarding buddy, waar de nieuwe kandidaat de eerste week aan gekoppeld wordt.  

Behouden van talent 

Tot slot draagt een Onboarding-app bij aan het behoud van nieuw talent. Het zorgt voor een vlotte start, waarbij medewerkers snel vertrouwd raken met de bedrijfscultuur en hun verantwoordelijkheden. De kans is groot dat deze positieve ervaring gedeeld wordt met vrienden en familie. Zo wordt er onbewust ook reclame gemaakt voor jouw organisatie.  

Uit onderzoek blijkt dat een goede onboarding ervoor zorgt dat 91% van de medewerkers zich verbonden met het bedrijf voelt. De kans dat een nieuwe kandidaat bij jouw organisatie blijft, is achttien keer groter dan zonder een onboardingprogramma.  

Investeer in succes met een Onboarding-app 

Een Onboarding-app legt de basis voor een succesvolle samenwerking tussen de nieuwe kandidaat en jouw organisatie. Het optimaliseert het inwerkproces, versterkt de bedrijfscultuur en vergroot de betrokkenheid. Door hierin te investeren, leg je de basis neer voor groei en succes op de lange termijn.  
Meer weten over de Onboarding-app van Loket.nl? Download de brochure. 

Eerst zien, dan geloven?

Plan een gratis demo: zonder zorgen jouw salaris- en HR-administratie nog efficiënter regelen. We helpen je graag!

CoPilot Character