Blogs - CoPilot

HR analytics: tips voor beter verzuimmanagement

Geschreven door CoPilot | 28 juni 2024 13:05:14 Z

Is er binnen jouw organisatie sprake van een hoog ziekteverzuim? Het is een grote frustratie én een flinke kostenpost voor je organisatie. Je moet op zoek naar vervanging, maar tegelijkertijd verlies je ook kennis. Bovendien neemt de werkdruk toe bij lang ziekteverzuim. Het is dus belangrijk om verzuim te monitoren en goed te managen. HR analytics geeft je handvatten om met verzuimmanagement aan de slag te gaan. Hieronder lees je meer over de gevolgen van verzuim, verzuimmanagement en hoe HR analytics je hierbij helpt. 

Wat zijn de gevolgen van verzuim?

Verzuim is vervelend. Voor de organisatie, jou als HR-professional, maar ook voor de werknemer. Het zorgt bijvoorbeeld voor:

  • Verminderende productiviteit en winst. Bij gebrek aan personeel lopen processen vertraging op. Daardoor is het lastig om gestelde doelen te halen.
  • Verhoogde kosten. Iemand inhuren voor de afwezige medewerker kost extra geld.
  • Verlies van kennis. Als een medewerker lange tijd verzuimt, is ook zijn of haar kennis een jaar niet beschikbaar. En als iemand uiteindelijk uit dienst gaat, vervalt die kennis en kunde in zijn geheel.
  • Hoge werkdruk voor andere collega’s. Is er geen geld om iemand in te huren? Dan komt er meer werk bij de andere collega’s. Dat zorgt voor een hogere werkdruk, en een minder goede sfeer.
  • Personeelsverloop. Blijft de werkdruk hoog en de sfeer niet goed? Grote kans dat werknemers op zoek gaan naar een andere baan. Daardoor verlies je ook kennis.
  • Invloed op de bedrijfscultuur. De gevolgen van verzuim hangen nauw samen met de oorzaken.

Waarom zijn medewerkers zo vaak afwezig?

Veel werkverzuim kan de bedrijfscultuur verslechteren. Hoe manage je verzuim? Het liefst heb je dus zo min mogelijk verzuim. Managen op lang ziekteverzuim is vaak moeilijk. Maar een strakke regie op kort en vermoedelijk grijs verzuim, is een quick win. Hoe je dat doet?

  • Luister naar de medewerkers. Waar hebben zij behoefte aan qua scholing of zelfontwikkeling ? Of willen ze graag meer waardering, zoals een bosje bloemen op een verjaardag?
  • Voorkom hoge werkdruk. Spreek medewerkers van verschillende afdelingen en houd overwerkpercentages in de gaten. Loopt de werkdruk op? Misschien kunnen processen efficiënter ingericht worden? Of is het een signaal dat er extra personeel nodig is?
  • Ga in gesprek met medewerkers die vaak afwezig zijn. Je mag bij ziekte niet vragen wat er aan de hand is, maar een luisterend oor en medeleven doen wonderen. Is een medewerker vaak op maandag afwezig zonder goede reden? Vraag of er iets speelt en of je kan helpen.
  • Zorg voor draagvlak bij bedrijfsdoelen. Vraag medewerkers naar hun mening en input voor maand- en jaarplannen. Betrek ze ook in de weg naar die doelen.

Tips voor HR-analytics

Een aantal punten kan je als HR-professional zelf doorvoeren. Maar vaak is de leidinggevende of de directie een belangrijke schakel in het verzuimproces. Belangrijk dus dat zij op de hoogte zijn van de verzuimcijfers. Tegenwoordig houd je die makkelijk bij in een van de vele HR- en salarispakketten. Zo ook met die van CoPilot. Daarmee kan je in Loket.nl zelfs HR analytics loslaten op verzuim. Onze tips om verzuimmanagement te verbeteren met HR analytics:
  • Houd je leidinggevende op de hoogte van de verzuimcijfers en eventuele ontwikkelingen. Doe dit bijvoorbeeld met een maandelijkse rapportage.
  • Maak overal gebruik van dezelfde berekeningsmethodiek en niet in aparte lijstjes, anders is het moeilijk om conclusies te trekken.
  • Zorg ervoor dat de verzuimcijfers in één oogopslag te zien zijn, bijvoorbeeld met visuals. Dat is niet alleen voor jezelf duidelijk, ook je leidinggevende hoeft zich geen weg te banen door cijfers.
  • Blijf weg van HR-taalgebruik. Een verzuimpercentage zegt je leidinggevende misschien niet meteen iets. Als je dit omrekent naar de kosten van verzuim, landt dit veel beter.

Starten met HR-analytics?

Wil je starten met HR analytics? We hebben een helder stappenplan opgesteld. Kom je er niet helemaal uit of wil je meer advies? Neem dan gerust contact met ons op. Onze experts helpen je graag verder.