Staat het gebruik van HR analytics ook hoog op jouw lijstje? Data geeft de organisatie inzicht en overzicht. Van loonkosten tot ziekteverzuim. Met deze data neem je gefundeerde beslissingen. Niet meer aan de directietafel sturen op onderbuikgevoel, maar vanuit onderbouwde statistieken. Maar hoe start je met HR analytics? Gebruik ons 5-stappenplan.
1. Maak je doelen helder
Voordat je start met HR analytics, is het belangrijk om te inventariseren waar de vraag en behoefte ligt in de organisatie. Is er een heldere rapportage van het ziekteverzuim nodig? Wil men meer orde en inzicht in het verlof? Of zijn er signalen dat de werkdruk toeneemt? Maak deze doelen helder, zodat je weet welke cijfers je wel en niet nodig hebt.
2. Breng data in kaart
Heb je de doelen helder? Breng in kaart welke data je waar verzamelt. Veel organisaties hebben meerdere ziekteverzuimrapporten. Allemaal gemaakt op basis van eenmalige verzoeken. Daardoor heb je algauw een wirwar aan data en geen eenduidigheid in de verzamelde cijfers. Dan is het lastig conclusies trekken. Zorg dat je regie hebt over de rapportages, dat je de rapporten opschoont en kies je standaarden: hoe wil je verzuimcijfers presenteren en welke berekeningen wil je gebruiken? Meten is weten, maar dan is het wel van belang dat je met dezelfde cijfers rekent.
Lees hier onze tips voor beter verzuimmanagement.
3. Leg verbanden
Met de juiste data gaat er vaak al een wereld voor je open. Je hebt meteen beter inzicht in jouw organisatie. Maar leg je ook nog verbanden tussen data? Dan wordt het écht interessant. Je begrijpt beter waarom zaken op een bepaalde manier lopen. Dit geeft je onderbouwde argumenten om dingen eens goed aan te pakken en te optimaliseren.
4. Visualiseer de data
Het is makkelijk om te verdwalen in al die data. Verlies daarom je doelen niet uit het oog en breng data overzichtelijk in kaart. Dit doe je door cijfers en visuals te combineren. Dan hoef jij, maar ook je leidinggevende, niet eerst een analyse los te laten op de cijfers. Je ziet in één oogopslag wat de status is. Dat maakt het makkelijker om de data te begrijpen en uit te leggen aan anderen.
5. Ga aan de slag!
Uitstellen is afstellen. Blok het in je agenda en ga het gewoon doen! Er is veel meer data dan je nu vermoedt. In het begin kost het misschien tijd om HR analytics in te richten. Maar de opbrengsten verschaffen de organisatie veel duidelijkheid en helpen jezelf om meer tijd te creëren. Met HR-analytics zorg je voor zelfredzaamheid binnen de organisatie. Gebruik data slim en optimaliseer!
Kan je ondanks deze tips nog wel wat hulp gebruiken of wil je even sparren met onze adviseurs? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!