Verzuimpercentage berekenen: bekijk onze tips

Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van het verzuim in jouw organisatie. Het geeft je handvatten om je beleid te verbeteren. Maar hoe bereken je het verzuimpercentage? En hoe kom je tot het gemiddelde ziekteverzuim? Lees onze tips en voorbeelden.

Waarom is verzuimdata belangrijk?

Het is belangrijk om verzuimdata bij te houden. Je moet dit eigenlijk altijd monitoren om een aantal redenen:

  • Allereerst voor je eigen inzicht. Het percentage vertelt je of jouw verzuimmanagement werkt of niet. Is het percentage hoger dan normaal? Dan kan je actie ondernemen.
  • Het geeft de Arbodienst extra inzichten. Je bent wettelijk verplicht om aan een aantal eisen te voldoen als een medewerker ziek is. Zo moet je de ziekmelding doorgeven aan de arbodienst. Bij een langdurige ziekte moet er binnen 6 weken een analyse van het probleem zijn. Enkele weken later volgt een plan van aanpak.
  • Het is ook interessant voor de inspectie. Wanneer je niet voldoet aan de Arbowet en je verzuim is ook nog eens hoog, kan dit gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een boete.
  • Het bepaalt voor een deel het bedrag voor een verzuimverzekering. Daarvoor kijken ze naar het gemiddelde verzuim in je bedrijf over een bepaalde periode. Een hoog verzuim, betekent ook een hoge premie.

Hoe bereken je het verzuimpercentage?

De meest makkelijke manier om je verzuimpercentage te berekenen is het aantal zieke werknemers te delen door het totaal aantal werknemers. En dat te vermenigvuldigen met 100. Bijvoorbeeld: je hebt 4 zieke werknemers en 60 werknemers in totaal. Je verzuimpercentage is dan: 4 / 60 x 100 = 6,7%. Dit is de meest eenvoudige manier, maar niet heel waterdicht, want je hebt dan alleen het percentage van één moment te pakken.

De iets moeilijkere, maar wel betere methode: bereken het verzuimpercentage op basis van het aantal werkdagen en ziektedagen. Deel het aantal werkdagen door het aantal ziektedagen, en doe dat x100. Je houdt dan rekening met de contracturen van werknemers. Werkt iemand 32 van de 40 uur? Dan telt diegene voor 80% mee. Dit geldt voor zowel de ziektedagen als de werkdagen. Dit kost meer tijd om te berekenen.

Hoe bereken je het gemiddelde ziekteverzuim?

Naast het verzuimpercentage, heb je ook het gemiddelde ziekteverzuim. Bijvoorbeeld over een bepaalde periode, van een afdeling of werknemers met dezelfde functie. Daardoor kan je het verzuim per afdeling, team of werknemer vergelijken met het gehele bedrijf en actie ondernemen waar nodig.

Meestal wordt het ziekteverzuim omgezet in een percentage. Dan krijg je het gemiddelde verzuimpercentage. Dit getal is veel belangrijker dan de absolute getallen. 2 zieke medewerkers bij een groot bedrijf is misschien heel weinig en normaal. Maar bij een bedrijf van 10 medewerkers is het heel veel.


'Waarom zelf berekenen als veel HR- en salarissystemen het voor je doen? Met HR-analytics krijg je direct inzicht in het verzuim binnen jouw organisatie.'

Hoe verlaag je het ziekteverzuim?

Een hoog ziekteverzuim wil je natuurlijk voorkomen. Het kost geld, je mist mensen op de werkvloer en het is vaak niet goed voor de werksfeer. Maar hoe verlaag je het ziekteverzuim? Dat is niet altijd makkelijk. En je kan ook niet al het ziekteverzuim voorkomen, want soms is er niks aan te doen. Maar soms zijn er signalen waar je wel iets mee kan. Door daar op tijd iets mee te doen, kan je het in veel gevallen voorkomen of zo kort mogelijk houden. Specialisten of de Arbodienst kunnen je hierbij helpen.

Wil je starten met het opzetten van verzuimrapportages of HR-analytics? We hebben een helder stappenplan opgesteld. Kom je er niet helemaal uit of wil je meer advies? Neem dan gerust contact met ons op. Onze experts helpen je graag verder. 

HR analytics: de motor voor je HR-strategie, download de whitepaper

 

Eerst zien, dan geloven?

Plan een gratis demo: zonder zorgen jouw salaris- en HR-administratie nog efficiënter regelen. We helpen je graag!

CoPilot Character