Blogs - CoPilot

Waarom een gestructureerd inwerkproces tijd en geld bespaart

Geschreven door CoPilot | 24 oktober 2022 11:03:00 Z

Het belang van een gestructureerde onboarding wordt door veel mkb-bedrijven onderschat. Een checklist volstaat toch, denkt 70% van de werkgevers. In de praktijk blijkt dat zo'n checklist vaak zorgt voor een rommelige onboarding. Jammer, want een gestructureerde (online) onboarding bespaart tijd en geld, blijkt uit onderstaande feiten en cijfers.

Rommelige start bij 30% van de werkgevers

Bij 1 op de 3 bedrijven verlopen de eerste weken of zelfs maanden van een nieuwe medewerker rommelig. Vlerick Business School deed onderzoek naar het onboardingproces bij verschillende bedrijven en kwam er achter dat 40% van de bedrijven nieuwe medewerkers onvoldoende informeert en ondersteunt. Bij 57% van de ondervraagden was in de eerste week nog geen computer, telefoon, kantoormateriaal of bureau geregeld. Voor 43% van de bevraagden duurde het zelfs langer dan een week voordat ze volledig operationeel waren. Werkgevers die de onboarding niet op orde hebben, verliezen kostbare tijd.

Recruiters liggen op de loer

Over het verloop van medewerkers zijn tal van onderzoeken gedaan. Zo beweert bijna elk artikel over onboarding dat 20% van je nieuwe medewerkers binnen de eerste 45 dagen weg is. 

Uit onderzoek van Intelligence Group, blijkt ook dat de arbeidsmarkt erg krap is. Sterker nog, (nieuwe) medewerkers worden regelmatig benaderd om van baan te wisselen. In het derde kwartaal van 2022 werd bijna 40% van de Nederlandse beroepsbevolking minimaal één keer benaderd door een werkgever of bureau voor een nieuwe baan.

Laat je (tijdens de inwerkperiode of erna) een slechte indruk achter? Dan is de kans groot dat je nieuwe collega ingaat op het aanbod van een recruiter. Daarom is het tijd om te starten met een goede onboarding. Lees hier alles wat je moet weten voor een soepele onboarding.

Vetrek kost 50 tot 150% van een jaarsalaris

De kostenposten rondom het verloop van medewerkers gaan verder dan alleen het (opnieuw) werven van een vervanger. Denk aan het voeren van exitgesprekken, het aanpassen van je salarisadministratie, het opnieuw moeten opleiden van vervangers, terugval van productiviteit in het team, het voeren van sollicitatiegesprekken en – als klap op de vuurpijl – recruitmentkosten. Afhankelijk van het functieniveau en de aard van het werk kunnen de kosten voor een vertrekkende medewerker oplopen tot wel 150% van een jaarsalaris.

Technologie maakt onboarden goedkoper

Uit ons eigen onderzoek onder ruim tweehonderd mkb-bedrijven, blijkt dat ruim 70% van de bedrijven gebruikmaakt van een checklist. Het succes van de checklist is afhankelijk van menselijk gedrag. “We hebben wel een checklist, maar deze wordt nooit goed opgevolgd”, was een veelgehoorde reactie van werkgevers die we over dit onderwerp spraken.

Uit het eerdergenoemde onderzoek van de Vlerick Business School blijkt dat één derde van de bedrijven gebruikmaakt van een webapplicatie of software tijdens het onboarden. Digitale onboarding-tools helpen om nieuwe collega's duurzaam te verbinden aan je bedrijf. En je bespaart er kosten en tijd mee. Win-win dus!

Wil je ook gebruikmaken van een digitale onboarding tool? In dit blog leggen we uit hoe je de juiste Onboarding-app voor jouw bedrijf kiest.

Ontdek de voordelen van de Onboarding-app

De Onboarding-app van Loket.nl, onze partner in HR- en salarisadministratie, is de ideale instroomoplossing voor het mkb. De app functioneert op de meest voorkomende besturingssystemen en de implementatieprocessen kosten weinig tijd. Je maakt in de app gemakkelijk templates, die je vult met operationele, sociale en strategische informatie. Hierdoor weten nieuwe collega's precies wat er van hen verwacht wordt. Bovendien wordt de onboarding op deze manier een goedlopend proces, waardoor je een goede eerste indruk maakt als werkgever.

Geef nieuwkomers in jouw organisatie een warm welkom en probeer de Onboarding-app!

Meer lezen over onboarding?