Fusie, nieuwe markt, reorganisatie? Zo bepaal je de arbeidsvoorwaarden!

Behoefte aan inzicht in de arbeidsvoorwaarden en salarissen die in jullie markt worden gegeven? In het geval van een fusie of een reorganisatie krijg je als hr-manager te maken met twee salarishuizen die je moet combineren. Terwijl je bij het betreden van seen nieuwe markt waarschijnlijk behoefte hebt aan extra informatie. Want welke arbeidsvoorwaarden moet je hanteren voor de verschillende functies binnen je organisatie? 

Arbeidsvoorwaarden vergelijken: van invloed op je business case

Fusies, reorganisaties en het betreden van een nieuwe markt: het zijn kritische momenten om arbeidsvoorwaarden goed tegen het licht te houden.

Fusie, overname of reorganisatie

Bij een fusie of overname neem je niet alleen het personeel over, maar ook het arbeidsvoorwaardenpakket en de verplichtingen die daarbij komen kijken. Dit betekent dat je de arbeidsvoorwaarden van twee pakketten moet harmoniseren (van twee pakketten één nieuw pakket maken) of moet integreren (het ene pakket opnemen in het andere).

Of je nu voor harmoniseren of integreren kiest, het is zowel voor jou als je medewerkers een spannende exercitie. Een keus die dus weloverwogen gemaakt én onderbouwd moet worden. Door de arbeidsvoorwaardenpakketten niet alleen met elkaar maar ook met de daadwerkelijke markt te vergelijken, kun je deze keuze met een gerust hart maken én uitleggen.

Ook een reorganisatie is een goed moment om het arbeidsvoorwaardenpakket te vergelijken en misschien te herijken met actuele informatie uit de markt.

Betreden nieuwe markt 

Stel, je bent een succesvolle ondernemer en wil je bedrijf graag uitbreiden naar andere delen van het land. Er vindt ongetwijfeld een gedegen marktonderzoek plaats om te zien of er in dat gebied behoefte is aan jullie producten of diensten.

Voor het werven van nieuwe collega’s is het daarnaast ook goed de arbeidsvoorwaarden te checken, want die kunnen wel eens afwijken van wat je gewend bent en ook invloed hebben op de algemene business case. Bovendien kun je ze strategisch inzetten!

Arbeidsvoorwaarden verschillen per regio

Per regio kunnen er bijvoorbeeld flinke verschillen zijn in beloning van personeel. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden*:

  • Een 36-jarige verkoper met 3 jaar relevante werkervaring, die 40 uur per week werkt. In de provincie Gelderland verdient deze verkoper gemiddeld € 2.308,- per maand. Werkt hij of zij vanuit de gemeente Rotterdam, dan ligt het gemiddelde maandsalaris op € 2.737,-
  • Een 36-jarige planner-administratief medewerker met 5 jaar relevante werkervaring, die 40 uur per week werkt. Werkt de planner-administratief medewerker vanuit Utrecht, dan ontvangt deze een gemiddeld maandsalaris van € 3.054,-, maar werkt hij of zij in de provincie Zeeland, dan ligt dat gemiddelde maandsalaris op € 2.794,-

* voorbeelden gebaseerd op salarissen uit Q4, 2022

Plaats je vacatures voor nieuw personeel, dan is dit dus cruciale informatie om te hebben. Zo weet je hoe je marktconform en concurrerend kunt zijn op salarissen en andere arbeidsvoorwaarden.

Arbeidsvoorwaarden vergelijken

Om inzicht te geven in salarissen en andere arbeidsvoorwaarden in de markt bieden we de Arbeidsvoorwaardenmonitor aan. Het bijzondere aan deze adviesrapportage is dat de arbeidsvoorwaarden die je te zien krijgt niet gebaseerd zijn op vacatureteksten, maar op daadwerkelijk geboden arbeidsvoorwaarden. Op feiten dus. Zo hoef je nooit meer te gissen of op een onderbuikgevoel af te gaan!

Ook jouw arbeidsvoorwaarden strategisch inzetten?

Neem contact met CoPilot op 013-303 1 606 voor het aanvragen van een Arbeidsvoorwaardenmonitor of vraag deze aan via de website. Onze adviseurs nemen dan contact met je op en vertellen je graag meer over de arbeidsvoorwaardenmonitor. 

Meer lezen over arbeidsvoorwaarden?

Eerst zien, dan geloven?

Plan een gratis demo: zonder zorgen jouw salaris- en HR-administratie nog efficiënter regelen. We helpen je graag!

CoPilot Character